מה עדיף: מליון דולר או תכלית?
אם היו מציעים לכם לבחור בין מיליון דולר לבין תחושה של משמעות ותכלית, במה הייתם בוחרים? אנשים רבים היו בוחרים בכסף. החוקר אנתוני בורו מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת קורנל טוען שזו טעות.
האומנם?
בביוגרפיה שלו, הטניסאי האגדי אנדרה אגאסי מספר, שלמרות היותו אלוף העולם, הוא היה מאוד לא מאושר. אף על פי שהיה מספר 1 בעולם בטניס, בשלב מסוים בקריירה הוא חש סלידה מטניס ואפילו שנאה. הוא אמנם השיג את המטרה, אך לא מצא טעם באימונים ובמשחקים. במלים אחרות, הוא נעדר תכלית.
בניסוי שערך אנתוני בורו הוא ביקש מאנשים לדרג בבוקר את רמת תחושת התכלית שלהם לגבי היום הצפוי, ואז לדרגה שוב בסוף היום. נמצא כי אנשים נוטים להעריך בהערכת יתר כמה מלא תכלית יהיה היום שלהם. מסתבר שאנו קמים בבוקר בתחושה שיומנו יהיה מלא משמעות, חלקנו ממש מוכנים "לטרוף" את היום, אבל בסופו של דבר מגלים שהוא לא ממש היה כך. במהלך היום אנו עוסקים רבות בעניינים שגרתיים ומטלות יומיומיות, ובסוף היום מגלים שלא הגענו לדברים ששאפנו לעשות. החיים "מפריעים לנו בדרך", ומקשים עלינו להרגיש מלאי משמעות ותכלית כפי שהתכוונו להיות.
מהי בעצם תכלית?
המונח תכלית (purpose)אינו מתייחס למטרה ספציפית שניתנת להשגה (כמו לעשות תואר או להתקבל לתפקיד מסוים). תכלית מתייחסת לכוונת חיים, לתחושת ייעוד (כמו להיות אמא מסורה). זו לא משימה שניתן לסיימה ולעשות עליה "וי". למעשה, תכלית יכולה להראות לנו מה המטרות הבאות שברצוננו להשיג.
תכלית היא גם לא דבר שמישהו או משהו חיצוני מציב או מגדיר לנו, אלא היא נובעת מתוכנו ומונעת מבפנים. היא תוצאה של תהליכי חקירה וגילוי פנימי, כאשר אנו שואלים את עצמנו: מי אני? מה התכלית של הקיום שלי? לאיזה כיוון אני הולך?
למה חשובה תחושת התכלית?
חוסר תכלית יכול להשפיע בשלבים שונים של החיים: בקרב צעירים זה יכול לבוא לידי ביטוי בבלבול, היעדר כיוון וקושי בקבלת החלטות, בקרב מבוגרים זה יכול להתבטא כחוויה של עבודה אינסופית ושגרה שוחקת ומשעממת. בכל הגילאים חוסר תכלית מקושר לתחושות בדידות ודכדוך.
מאידך, תחושה חזקה של תכלית תורמת למגוון היבטים של איכות החיים. מחקרים מראים שתחושת תכלית עוזרת לנו לווסת את מצב הרוח, ומסייעת ליציבות בתקופות של חוסר ודאות, במצבים מאגרים ואירועים מלחיצים. נמצא כי אנשים המאופיינים בתחושה חזקה של תכלית פחות מושפעים מגורמי סטרס וגם פחות סובלים מהם. זה לא שיש פחות גורמי סטרס בחייהם, אבל תחושת התכלית מסייעת להם לווסת את ההשלכות של האירועים המלחיצים. ניתן לחשוב על זה כמו בולם זעזועים שמשכך את המהמורות של אתגרי החיים. אגב, זה נכון גם לגבי אירועים שנחווים כחיוביים. ככלל, בעלי תחושת תכלית פחות מושפעים מאירועי היומיום, וחווים יותר יציבות במצב הרוח, בערך העצמי והסיפוק מהחיים.
נשמע מוזר? כדאי לכם לקרוא על הניסוי הבא: משתתפים חולקו לשתי קבוצות: בקבוצה אחת הם התבקשו לכתוב על סרט שראו לאחרונה, ואילו בקבוצה השניה על התכלית שלהם. לאחר מכן, שתי הקבוצות התבקשו לטפס על גבעה תלולה. בהגיעם לפיסגה, המשתתפים נשאלו כמה תלולה היתה העליה וכמה מאמץ נדרש מהם בכדי להגיע לפיסגה. בקרב אלה שכתבו על סרט שראו, נמצא מתאם ברור בין מידת התלילות הנתפסת של הטיפוס ומידת המאמץ שדווח עליו. לעומת זאת, בקרב אלה שרשמו מה התכלית שלהם, נמצא מתאם חלש יותר בין האומדן שלהם לגבי תלילות השיפוע וכמה מאמץ נדרש מהם על מנת להגיע לפיסגה. כלומר, הם פחות הושפעו מהקושי האובייקטיבי.
וזה עוד לא הכל…
מחקרים מצביעים על מגוון יתרונות ותועלות נוספות בקרב אנשים בעלי תחושת תכלית חזקה:
- הם נתפסים כיותר אטרקטיביים, אהודים ומושכים יותר. (אולי זה מה שמכונה "וייב טוב"?)
- הם נוטים להיות בעלי קשרים חברתיים עמוקים יותר ומעגלים חברתיים רחבים יותר.
- הם פחות אימפולסיביים, כי החשיבה שלהם מתמקדת לא רק בכאן ועכשיו אלא קדימה לעתיד.
- הם נהנים מאריכות ימים רבה יותר, שמירה על יכולות קוגניטיביות ובריאות פיזית טובה יותר (נמצאה שכיחות נמוכה יחסית של מחלות לב ושבץ, החלמה מהירה יותר מניתוחים, פחות תסמינים פסיכוסומטיים כמו כאבי ראש או כאבי בטן, שכיחות פחותה של אלצהיימר ודמנציה).
החדשות הטובות הן שתכלית היא משהו שאנו יכולים לפתח ולטפח.
איך עושים את זה?
זוכרים את אנדרה אגאסי, שלמרות הצלחתו הרבה פיתח שנאה לטניס? הסיפור שלו לא הסתיים בכך. כאשר הוא חש ריקנות בחייו, הוא החליט לשנות את הגישה שלו לגבי טניס. הוא שם לב לכך שהאנשים שבאים לצפות בו משחק מפיקים מכך הנאה. במקום להתמקד במונוטוניות והשעמום של שגרת האימונים והמשחקים, אגאסי החל לראות עצמו כמקור הנאה וכמודל עבור אחרים. הוא מספר, ששינוי נקודת המבט והמשמעות המיוחסת לעשייתו, שינו לחלוטין את החויה שלו.
מה אתכם? מה התכלית שלכם? האם אתם מרגישים שלחייכם יש כיוון ברור?
האם אתם מרגישים שהפעילויות שאתם מבצעים ביומיום הן חשובות ובעלות ערך?
חישבו אילו משמעויות מעצימות אתם יכולים לתת לפעילויות היומיומיות שלכם – אם זה בעבודה, טיפול בבני משפחה, ביצוע מטלות הבית, פעילות גופנית או משימות אחרות שקשורות לאורח חיים בריא או לחיים בכלל. זכרו: התכלית איננה נקבעת על-ידי גורמים חיצוניים או אובייקטיביים כלשהם, אלא היא סובייקטיבית שלכם. מה שחשוב זה לקשור את הפעולות והעשיה היומיומית לתכלית הגדולה והרחבה יותר, למי שאתם ולמי שאתם רוצים להיות.
גישת ה-NLP מספקת ארגז כלים עשיר שיכול לסייע ליצור תחושה חזקה של תכלית, לזהות מהם הערכים שחשובים לנו, להפוך את העשיה שלנו לבעלת משמעות עבורנו, לשפר את הבריאות הפיזית והנפשית שלנו, ולהתמודד בצורה איתנה וחסינה יותר עם אתגרי החיים ולחצי היומיום.
כתבה: מיכל ירון, NLP טריינר, מנחה בכירה במרכז מטרות.