מה עושים כשהחיים מפתיעים ולא לטובה?

המציאות שאנו חיים בה עלולה להעמיד בפנינו מצבים בלתי צפויים ולא רצויים, החל מאירועים קטנים ועד משברים אישיים גדולים. ההתמודדות עם מצבים כאלו דורשת כלים ומיומנויות שיעזרו לנו לשמור על חוסן נפשי וגישה חיובית גם כשהנסיבות מאתגרות.

הנה ארבעה שלבים להתמודדות עם מציאות לא רצויה.

1. קבלת המצב כפי שהוא

הצעד הראשון בהתמודדות עם מציאות לא רצויה הוא קבלה. הכוונה כאן לא לוויתור או חוסר מעש. קבלה היא הכרה במצב כפי שהוא, בלי להיאבק בו או לנסות להכחישו. במצבים מאתגרים, נטייתנו הראשונה היא לרוב להתנגד או לנסות לברוח, אך זה רק מעצים את המתח והכאב. קבלה מאפשרת לנו להפחית את רמת הלחץ והכאב שאנו חווים ולפנות מקום לשיקול דעת ולפעולה יעילה. כאשר אנו מקבלים את המציאות כפי שהיא, נוצר עבורנו בסיס נפשי חזק יותר שמאפשר לנו לפעול מתוך שיקול דעת ולא מתוך תחושת חירום.

2. שינוי נקודת המבט

נקודת המבט שבה אנו מתבוננים במצב משפיעה ישירות על האופן שבו אנו חווים אותו ומתמודדים איתו. שינוי זווית ההתבוננות מאפשר לנו לראות את המצב מזוויות חדשות ולעיתים לגלות בו הזדמנויות שלא נראו קודם. טכניקה זו, שנקראת “מסגור מחדש”, מאפשרת להפוך מציאות לא רצויה למצב שניתן להפיק ממנו ערך. למשל, אדם שפוטר מעבודתו יכול לראות זאת כהזדמנות למציאת עבודה מדויקת ומתאימה יותר, בשכר גבוה יותר, או כהזדמנות להסבה מקצועית.

שאלות כמו “מה אוכל ללמוד מהמצב הזה?”, “האם אני יכול להסתכל על זה כאתגר שיאפשר לי לצמוח?”, ״מה טוב במצב הזה?״, יכולות לסייע במעבר מנקודת מבט שלילית לחיובית יותר.

3. חיבור למשאבים ואמונות מעצימות

כשאנו חווים קושי, לעתים אנחנו שוכחים את היכולות והכוחות שלנו, את כל אותם המצבים המאתגרים שכבר צלחנו. תיעוד של הצלחות, אפילו קטנות, מסייע לנו לזכור את היכולות והכוחות שלנו. זה גם יחזיר לנו את הפרספקטיבה של זמן – הקושי של היום יחלוף ויהפוך לעבר כמו שאר האתגרים שכבר חווינו.

חשוב שנשים לב גם למחשבות שלנו, נזהה את המורידות ונחליף אותן. לדוגמה, להחליף מחשבה כמו “אני לא יכול להתמודד עם זה” במחשבה כמו “אני עושה את הכי טוב שלי בכל רגע”. דבר נוסף וחשוב ביותר הוא לזהות את מעגל התמיכה שלנו ולהשתמש בו. כשאנחנו לא לבד מתאפשר וויסות רגשי, רמת הסטרס יורדת ולמוח יש יותר משאבים כדי לאתר את הפתרונות המתאימים.

4. נקיטת פעולה

לאחר שקיבלנו את המצב, שינינו את נקודת המבט והתחברנו לכוחות שבנו ומעגל התמיכה שלנו, מגיע שלב הפעולה. פעולה היא חלק חשוב בתהליך, והיא עוזרת לנו להרגיש שאנו מסוגלים לשלוט ולהוביל את המציאות. כאשר אנו מתמודדים עם מציאות לא רצויה, מומלץ להתחיל בצעדים קטנים וממוקדים המובילים לשינוי.

נשאל את עצמנו: ״מה בשליטתי? על מה אני יכול להשפיע? מהו השינוי הכי קטן שקל להתחיל ממנו?״

פעולה פרקטית יכולה להיות כל דבר שמקדם אותנו לשיפור המצב, גם אם הוא זמני בלבד.

גיבוש תוכנית פעולה שמכילה צעדים קצרי טווח להקלת המצב לצד מטרות ארוכות טווח, מעניק תחושת כיוון ומטרה.

ואולי הדבר החשוב ביותר הוא להזכיר לעצמינו שהרגע החשוך ביותר תמיד לפני עלות השחר!

כתבה יעל גוסיס, NLP Trainer



צאו לדרך חדשה עם הכלים והמוצרים שבחנות שלנו!
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Call Now Buttonצרו קשר