עם פריחת תחום ה-Coaching וריבוי האנשים המכשירים את עצמם כמאמנים, ועל רקע ההתפתחות הטכנולוגית המואצת, גבר הצורך בכלים אפקטיביים שנותנים תוצאות בזמן קצר. אחת הגישות שנותנות מענה הולם לצורך זה, הינה גישת ה-NLP שהופכת ליותר ויותר פופולארית, ברחבי הארץ והעולם.

מאחר ומדובר בגישה פרקטית, המעניקה כלים יישומיים ועוצמתיים ליצירת השפעה, מגלים בה עניין לא רק מאמנים ומטפלים, אלא גם אנשי עסקים, מחנכים, מנהלים, ובעלי מקצועות מגוונים מכל הטווח התעסוקתי.

עם זאת, ככל שגוברת ההתעניינות בגישת ה-NLP, רוב הציבור שטרם התוודע לגישה זו, אינו מבין במה מדובר. שמה מורכב מראשי התיבות של המילים Neuro Linguistic Programming, או בעברית "תכנות עצבי-לשוני". אך כמובן שגם הגדרה זו אינה נהירה דיה.

גם אחרי שנגדיר, לא בטוח שתדעו להסביר לאחרים מה זה NLP, מכיוון שהתחום רחב כל כך, וקיימות הרבה הגדרות.

בסופו של דבר כל אחד מוצא את ההגדרה הפרטית שלו, שהוא מתחבר אליה.

אני באופן אישי אוהבת את ההגדרה של אנתוני רובינס – שהוא מאמן אישי ואנאלפיסט מפורסם בעולם שמגדיר את ה-NLP כמדריך למשתמש במוח.

הוא אומר שהמוח שלנו הוא המחשב המשוכלל ביותר בעולם – המוח האנושי מסוגל לעבד עד 20 ביליון פרטי מידע בשנייה.

לרשות כל אחד מאיתנו עומד המחשב המדהים הזה, אבל לא קיבלנו את הוראות ההפעלה שלו. לכן, אנשים אינם ממצים את הפוטנציאל הגלום במוחם.

אתם בוודאי תסכימו איתי שזה יכול להיות נפלא ללמוד להשתמש בתשעים האחוזים הנותרים, תחשבו כמה אפשרויות זה פותח לנו, תחשבו כמה פוטנציאל לא מנוצל עוד יש לנו וה-NLP בהחלט מחבר אותנו לפוטנציאל הזה.

NLP זו גישה שמחברת אדם למשאבים שלו, לכוחות הנפש שלו, ליכולות שלו. רב המשאבים נמצאים בלא מודע, שהוא המחסן הגדול של כל המשאבים שלנו.

כשאנחנו מתחברים ללא מודע, כשאנחנו מתחברים לאונה הימנית של המוח שלנו, זה נותן לנו המון כוח, יותר אפשרויות בחירה ויותר שליטה בחיים שלנו.

ה-NLP התפתח כתוצאה מדיגום של מצויינות.

מפתחי השיטה, ד"ר ריצ'רד בנדלר, פרופסור ג'ון גרינדר ופרנק פוסליק היו סקרנים לדעת מה הופך אנשים למצוינים בתחומם.

הם התחילו את דרכם כשהם חקרו מטפלים שהיו משכמם ומעלה בתחום הטיפולי, מטפלים שהצליחו מאוד, והגיעו לתוצאות מרשימות במקומות שאחרים כבר התייאשו.

הם דגמו את ד"ר מילטון אריקסון שהיה גדול ההיפנותרפיסטים בשנות השמונים, הם דגמו את וירג'יניה סאטיר שהיתה מטפלת משפחתית מדהימה, את ד"ר פריץ פרלס, אבי תורת הגשטלט, מטפלים משכמם ומעלה.

השאלה שעניינה אותם והובילה אותם היא: איך אתם עושים את זה?  כששאלו את השאלה הזו את המטפלים הללו, הם לא תמיד ידעו לענות כי הם עשו את זה באופן אינטואיטיבי לחלוטין, לכן בנדלר, גרינדר ופוסליק ישבו במשך חודשים שלמים להקשיב, לתצפת ולהבין מה קורה בתוך המוח שלהם, איך הם חושבים, מה הם רואים בעיני רוחם, מה הם שומעים, איך הם מרגישים בתוך טיפול. הם התבוננו בשפת הגוף שלהם, הקשיבו בתשומת לב למילים שלהם, לתבניות השפה, לשאלות שהם בחרו לשאול את המטופלים שלהם…

למעשה, הם דגמו את מפת העולם הפנימית שלהם, שכוללת גם את מערכת האמונות והערכים שלהם.

מתוך עבודה זו, הם פיתחו מכלול רחב של טכניקות שעוזרות לנו, לדוגמא: ליצור כימיה ואמון ביחסים בינאישיים, להתחבר למשאבים וליכולות שלנו, לפתור קונפליקטים פנימיים, לשנות הרגלים שתוקעים אותנו, לנקות רגשות קשים מהעבר ועוד.

התחום כל הזמן ממשיך להתפתח דרך המודלינג, ה-NLP ממשיך לדגום אנשים שמצליחים בתחומים רבים נוספים כמו בספורט, בשיווק ומכירות, בעסקים, בתחום הטיפולי, בהוראה ועוד,

התלמידים של בנדלר, גרינדר ופוסליק ממשיכים לפתח וליצור כלים נוספים שעוזרים לנו לשפר את איכות החיים שלנו ולהצטיין במה שאנחנו עושים.

פירוש ראשי התיבות NLP והגדרתם:

Neuro מייצג את המערכת הנוירולוגית שמעבירה מידע ממערכת החושים למוח, קליטת מסרים מהסביבה ע"י החושים, ועיבודם לחוויה באמצעות מערכת העצבים שמקורה במוח.

כל מה שאנחנו חווים בעולם מגיע אלינו דרך הערוצים הנוירולוגים של מערכת החושים שלנו.

ראיה, שמיעה, מישוש, ריח וטעם הם השפות הטבעיות של המוח לכל אחד מהחושים יש אזור ספציפי במוח שמעבד את הנתונים החושיים ומתרגם אותם לחוויה.

כל מה שאנחנו קולטים דרך החושים שלנו יוצר מחשבות, מחשבות יוצרות רגשות, שמניעים אותנו לפעמים לפעולה.

Linguisticהשפה היא ייצוג של החוויה הפנימית, מספקת מידע רב חשיבות על תבניות החשיבה והחוויה החושית של אנשים, ומאפשרת לנו לזהות אותן ולהשפיע באמצעות שימוש נכון במילים.

מתן משמעות לחוויה, שנקלטה דרך מערכת החושים, הנעשה באמצעות שימוש בשפה. התקשורת התוך אישית (האופן בו אנו מתרגמים את חוויותינו: מחשבותינו, "הדיבור הפנימי") והתקשורת הבין אישית (האופן בו אנו מתבטאים כלפי הזולת ומתקשרים עם אחרים), מיוצגות ע"י דפוסי השימוש בשפה.

ה-NLP מציע מודלים אפקטיביים של שימוש בשפה. תבניות שפה שמגבירות את אפשרויות הבחירה של האדם, בכך שמרחיבות את הפרספקטיבה ומוציאות מתקיעות. דפוסי שפה שעוזרים למוטט אמונות מגבילות ופרדיגמות באופן אלגנטי וקליל, ובמקום לטפל בהתנגדויות, פשוט למנוע את הופעתן.

ה-NLP מציע מודלים של שאלות לא שגרתיות, שעצם השימוש בהן הופך אותנו לאנשים משפיעים, מכיוון שמדובר בשאלות היכולות לחולל מהפך בדפוסי החשיבה וליצור פריצת דרך.

השימושים רבים ומגוונים: אימון, טיפול, מכירות, מו"מ, ניהול, עסקים וכו'.

אנו לומדים להבחין בין מבנה השטח המיוצג ע"י התוכן, לבין מבנה העומק המייצג את החוויה הפנימית: איך האדם אומר מה שהוא אומר, ומה ניתן ללמוד מכך?

Programming ההבניה של דפוסי התגובה כפועל יוצא מהאופן בו החוויה נקלטה, קודדה וקיבלה משמעות.

הNLP למעשה מאפשר לנו להבין כיצד עובד המוח שלנו (כיצד הוא קולט גירויים מהסביבה, מעבד ומאחסן אותם), באיזה אופן השימוש בשפה משפיע על המוח, וכיצד ניתן ליצור הצלחה ע"י שימוש בדפוסי התנהגות מסוימים. ה-NLP הינו תהליך רב תחומי, הכולל לא רק פיתוח של יכולת וגמישות התנהגותית, אלא גם חשיבה אסטרטגית והבנה של התהליכים המנטאליים והקוגניטיביים העומדים מאחורי ההתנהגות.

ה-NLP אינו עוסק ב"מה" אנו עושים, אלא ב"איך" אנו עושים מה שאנו עושים. זהו תהליך של דגימת מצוינות, והאתגר הגדול ביותר הוא לחיות את העקרונות, שעל הנייר, נראים ברורים מאליהם.

ה-NLP מספק כלים ומיומנויות המסייעים לפיתוח מצבים של מצוינות אישית, ומטמיע אמונות והנחות יסוד מעצימות ביחס לטיבם של אנשים, ביחס לתקשורת הבינאישית וביחס לתהליכי שינוי.

מעבר לכך, ה-NLP הינו תהליך של גילוי עצמי, הכולל חקירה של הזהות האישית והייעוד, ואינו  עוסק רק ביכולת ובמצוינות, אלא גם בתבונה ובחזון.

כל המודלים והטכניקות של ה-NLP נשענים על ההנחה הבסיסית ש"המפה אינה השטח", כלומר: המציאות אינה אובייקטיבית, אלא המציאות היא תוצר של תפישתנו הסובייקטיבית. חוכמה, צדק, ערכים ואמונות אינם תוצר של מפה "צודקת" או "נכונה", מפני שאין דבר כזה. לפיכך, המטרה היא ליצור מפה עשירה ככל האפשר, שמכבדת את צרכינו ואת צרכי העולם הסובב אותנו.

האנשים האפקטיביים והמצליחים ביותר, הם אלו שמפת העולם שלהם מאפשרת להם לראות את המספר המירבי של האופציות ונקודות המבט האפשריות. ה-NLP מספק דרך להעשרת אפשרויות הבחירה שלנו, ולהרחבת התפישה שלנו לגבי מה אפשרי עבורנו. מצוינות נובעת מריבוי אפשרויות בחירה!

מהם יתרונות הגישה?

בהבדל מגישות שינוי אחרות, הדורשות תהליכים ארוכים או מאמץ מחשבתי מודע, גישה זו הינה גישה קצרת מועד, היוצרת שינוי מיידי. ה-NLP מתבסס על ההנחה שלכל התנהגות יש דפוס פעולה מסוים (אסטרטגיה), שניתן לחקור אותו ולשנותו. זיהוי הדפוס של האסטרטגיה ההתנהגותית, מאפשר לשנות דפוסי פעולה בלתי אפקטיביים ולשחזר דפוסי פעולה שיוצרים הצלחה.

בנוסף לכך, ה-NLP מקנה טכניקות עוצמתיות להפעלת השפעה בין-אישית ברמה הלא מודעת, ומיומנויות שכנוע יוצאות דופן המשמשות לעקיפת התנגדויות וליצירת השפעה חסרת תקדים על אנשים.

למעשה בכך מספקת הגישה את המפתח לשליטה בחיים ולחופש פעולה נרחב.

ה-NLP מציע כלים פרקטיים וקלים ללמידה אשר מסייעים לאנשים:

  • לשלוט ברגשות ובהתנהגות
  • להתגבר על רגשות שליליים
  • להיפטר מדפוסי התנהגות בלתי רצויים
  • להתגבר על פחדים ופוביות
  • להשתחרר מאמונות מגבילות
  • לפתור התלבטויות וקונפליקטים פנימיים
  • ליצור מוטיבציה פנימית להשגת מטרות ויעדים
  • לזהות מצבי מצוינות ולשחזר אותם
  • לפתח תקשורת אפקטיבית עם הזולת
  • ליצור השפעה בין-אישית חסרת תקדים

ה-NLP מוכיח את עצמו בתחומים רבים:

  1. עסקים – החברות הגדולות ביותר בעולם משתמשות בכליNLP  על מנת להפיק את המיטב מאנשיהם, ועל מנת להשיג יתרון תחרותי. ה-NLP משמש לשיפור המכירות, לחיזוק שת"פ צוותי, להנעת עובדים ושיפור המוטיבציה, ולפיתוח מיומנויות ניהול אפקטיביות.
  2. יחסים – באמצעות הבנה רבה יותר של עצמי ושל הזולת ניתן לבנות יחסים מעצימים ומתגמלים, בין אם זה בתחום ההורות, הזוגיות או העבודה. ה-NLP מעניק לא רק את הכלים להבנה עמוקה, אלא גם טכניקות פרקטיות ליצירת השפעה ושת"פ.
  3. ספורט – ספורטאים מצטיינים בכל תחומי הספורט משתמשים בטכניקות המודלינג של ה-NLP, על מנת לשפר את ביצועיהם ולנצח. הם מסתייעים בתבניות חשיבה ואמונות המגבירים את אמונתם בעצמם ואת ביטחונם ביכולתם לנצח.
  4. בריאות וכושר – ה-NLP משמש כטיפול משלים במחלות קשות, ומאפשר לאנשים ללמוד להשתמש בחוכמה הטבעית של הגוף לריפוי עצמי, ולהגברת היעילות של מערכת החיסון.
  5. חינוך – אנשי חינוך משתמשים בהנחות היסוד ובכלים הפרקטיים של ה-NLP, על מנת להעצים את תלמידיהם, לסייע להם לזהות ולשפר את אסטרטגיות הלמידה שלהם, לחזק את ביטחונם העצמי ולהגיע להישגים.
  6. אימון – הנחות היסוד, המודלים והמיומנויות של ה-NLP משמשים את המאמן בדרכים מגוונות. חלק מהנחות היסוד של ה-NLP שימושיות במיוחד ביצירת מסגרת האימון. הנחות היסוד הללו יוצרות איזון בין אחריות לבין אי שיפוטיות, ומאפשרות למתאמן להעריך את עצמו מבלי להיות שיפוטי. מאמן שחי ופועל על בסיס הנחות היסוד הללו חובר באופן טבעי לגישה של מאמנים דגולים – שתי הגישות מאמינות שהלקוח בעל משאבים. שתיהן חוקרות מסגרות חשיבה מנטאליות סמויות שתומכות או מעכבות צמיחה. הן מתעניינות במבנה העומק ולא במבנה השטח, ועוזרות למתאמן לגלות את מבנה העומק של חוויותיו והתנסויותיו, שם מתרחשים שינויים מרחיקי לכת. מאמן NLP מיומן בשימוש בחדות חושים, יודע להקשיב לטון הקול ולקצב שלו, ובנוסף יודע להקשיב ברמות שונות למסרים הגלויים של המתאמן כמו גם למסרים הסמויים שלו. הוא יודע לזהות דפוסי שפה המשקפים אמונות מגבילות, ויודע לשאול שאלות עוצמתיות בתגובה לדפוסים הללו, ולייצר פרספקטיבות מרובות באמצעות תשאול מיומן.

 

למידע נוסף השאירו פרטים לחזרה






    צאו לדרך חדשה עם הכלים והמוצרים שבחנות שלנו!
    Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
    Call Now Buttonצרו קשר